Plastikowe naczynia jednorazowe to konkretny problem dla środowiska naturalnego. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego ile potrzeba lat, by materiały, z których zostały wykonane, zostały rozłożone. Z troski o ochronę przyrody powstały te… jadalne łyżeczki.
Bakeys stworzył sztućce wykonane z trzech mąk: sorgo, pszenicy i ryżu. Są nie tylko wytrzymałe i łyżką bez problemu można zjeść choćby gorącą zupę, ale też smaczne. Wegańskie, bez tłuszczów utwardzonych, odpowiednio przechowywane, jeszcze przed użyciem utrzymują swoją trwałość przez wiele miesięcy.
To świetna alternatywa dla plastikowych łyżeczek i widelców. Te wykonane na bazie mąki rozłożą się po użyciu w ciągu ok. 10 dni. Mogą także zostać spożyte przez zwierzęta. Chrupka i dobrze przyprawiona łyżka to niezła przekąska, a przy tym jakże cenna dla naszej planety.