Laboratorium uprawiania hamburgerów

Hamburgery z uprawy? Laboratorium uprawiające hamburgery to pomysł naukowców, zaniepokojonych wzrostem spożywania mięsa na świecie. Hodowane kotlety i kiełbaski mogą być alternatywą dla klasycznych hodowli zwierząt i ich uboju. Koszty inwestycji sięgają $345,000.

Nietani wydatek byłby jednak, patrząc przyszłościowo, opłacalnym krokiem. Wpłynąłby nie tylko na ochronę zwierząt, ale także na oszczędności wody, energii i ochronę naturalnego środowiska.

Uprawiane hamburgery to nie substytut, osiągany z soi czy innych składników. Metoda in-vitro, z komórek macierzystych, pozwala osiągnąć pełnowartościowe mięso, tyle, że laboratoryjnie, bez wszystkich związanych z hodowlą i ubojem kwestii logistycznych i etycznych.

Prace nad osiągnięciem idealnego produktu trwają i zajmą jeszcze kilka lat. Tymczasem uzyskane tkanki pozostają bezkrwiste, gdyż krwioobieg i krew nie są potrzebne do ich wyhodowania. Blade mięso może okazać się jednak zdrowsze w praktyce.  To, które trafia na nasze stoły często jest wcześniej traktowane hormonami i antybiotykami, by zwiększyć wzrost zwierzęcia. Mięso laboratoryjne będzie uzyskiwane z najlepszych źródeł, pozostając zdrowe dla ludzkiej diety.

Najprostszym rozwiązaniem mogłoby być wycofanie mięsa z codziennego menu. Jednak dla wielu osób to zbyt wielkie poświęcenie. Być może, jeśli zyskają wybór, chętniej sięgną po mięso z laboratorium, a nie po to z rzeźni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni
Automat przyszłości

Automat przyszłości

Kawa z automatu?

Następny
Żarówka zmieniająca kolor

Żarówka zmieniająca kolor

Ta żarówka LED pozwoli ci osiągnąć idealny nastrój w pomieszczeniu, w zależności

Może Ci się spodobać