Sztuczny język degustujący wino

31-07-2011

Naukowcy z uniwersytetu w Barcelonie stworzyli elektroniczny język, identyfikujący rozmaite smaki wina Cava. Urządzenie działa w oparciu o system sensorowy i skomplikowane, matematyczne wyliczenia.

Klasyfikacja tego wina przy użyciu elektronicznego języka wiąże się z badaniem poziomu cukru. W zależności od zastosowanych proporcji nieco inaczej przebiega proces fermentacji.

Programowanie sprzętu wymagało wprowadzenia wielu danych, w tym układów chemicznych różnych win, ich składników, jak również tego, w jaki sposób je wychwytywać. Badacze chcieli osiągnąć poziom jaki gwarantuje dobrze wykwalifikowany sommelier.

Obecnie urządzenie jest w stanie określić trzy rodzaje wina, ale ten zakres ma się rozszerzyć. Dalsze udoskonalenie tego typu urządzeń wiąże się z włączeniem w budowę maszyny biosensorów. Wzorem wciąż pozostaje tu ludzki język i procesy, jakie pozwalają nam smakować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *