Sztuczny język degustujący wino

Naukowcy z uniwersytetu w Barcelonie stworzyli elektroniczny język, identyfikujący rozmaite smaki wina Cava. Urządzenie działa w oparciu o system sensorowy i skomplikowane, matematyczne wyliczenia.

Klasyfikacja tego wina przy użyciu elektronicznego języka wiąże się z badaniem poziomu cukru. W zależności od zastosowanych proporcji nieco inaczej przebiega proces fermentacji.

Programowanie sprzętu wymagało wprowadzenia wielu danych, w tym układów chemicznych różnych win, ich składników, jak również tego, w jaki sposób je wychwytywać. Badacze chcieli osiągnąć poziom jaki gwarantuje dobrze wykwalifikowany sommelier.

Obecnie urządzenie jest w stanie określić trzy rodzaje wina, ale ten zakres ma się rozszerzyć. Dalsze udoskonalenie tego typu urządzeń wiąże się z włączeniem w budowę maszyny biosensorów. Wzorem wciąż pozostaje tu ludzki język i procesy, jakie pozwalają nam smakować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni
Rybie oko do iPhone?a

Rybie oko do iPhone?a

Masz ochotę na nieco zakręcone kadry?

Następny
Składane łóżko piętrowe

Składane łóżko piętrowe

To piętrowe łóżko pozwala na atrakcyjne zagospodarowanie niewielkiej

Może Ci się spodobać