Producenci stawiają na jakość, poszukują więc wszelkiego rodzaju innowacji. Naukowe badania prowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze zmierzają w kierunku stworzenia tzw. ?magnetycznego języka?, pozwalającego wpływać na smak pomidorów pakowanych do puszek.
Naukowcy zanalizowali przy pomocy rezonansu proces zachodzący w przypadku zamknięcia w puszce różnych gatunków pomidorów. Maszyny potrafiły określić poziom cukrów oraz aminokwasów. 18 próbek przekazano także profesjonalnym degustatorom. Oceny: urządzenia i człowieka, dotyczące smaku, zapachu i tekstury pomidorów mają, dzięki dalszym badaniom, być sobie wyjątkowo bliskie.
Jeśli maszyna nauczy się wyróżniać różnorodność smaków: gorycz, słodycz, cierpkość czy zasolenie, a następnie, przy pomocy rezonansu, wpływać na nie, taki proces może znacząco poprawić jakość wytwarzanych produktów, umieszczanych w konserwach. Wzmocniony, lepszy smak trafi wtedy na nasze stoły.